
Zdravý život - Kvalita místo kvantity
Recepty
Jáhlové koule
Ingredience:
- jáhly (500 g)
- rozinky (150-200g) nebo jiné sušené ovoce
- ovesné mléko sušené (100g)
- sirup – pšeničný, špaldový, rýžový , jablečný koncentrát či klasický med (dle chuti)
- strouhaný kokos (200g)
Postup:
Opláchnuté jáhly dáme vařit spolu se špetkou soli a rozinkami (bio rozinky se nemusí proplachovat, nejsou sířené). Rozinky pustí přirozenou sladivost, kterou „ochutí“ i jáhly. Do vychládlé směsi vsypeme asi 100g sušeného ovesného mléka, 200g strouhaného kokosu, sirup, med či jablečný koncentrát na doslazení.
Dle potřeby přidáme trochu vody, aby vzniklo těsto tuhé a vláčné konzistence. Tvarujeme dle fantazie různě velké koule nebo tvoříme tvořítkem včelí úly, obalujeme opět v kokosu. Dle vlastní chuti můžeme do koulí předat mleté ořechy, mandle, nastrouhanou čokoládu případně lžíci rumu. Přestože koule nemají klasický cukr, jsou velice chutné a sladké. Bez tuku, cholesterolu, vhodné jak pro diabetiky tak i pro bezlepkáře
.
Proso je vedle pšenice a ječmene jednou z nejstarších plodin. Slované jej konzumovali v podobě kaší, placek, polévek a chlebů. Po odstranění obilné slupky prosa vznikají jáhly, které jsou lehce stravitelné, výživné, velmi chutné a bezlepkové. Svou nutriční hodnotou se vyrovnají ovesným vločkám. Obsah minerálních látek a vitamínů v semenech prosa je vyšší než u pšenice, kukuřice i rýže. Výjimečné jsou především pro obsah železa a vitamíny.
Kotlík z fazolek adzuki
Ingredience:
- 3 cibule nakrájené na půlměsíčky
- 5 stroužků česneku najemno nebo prolisujeme
- 200 g fazolek adzuki (vařených)
- olivový olej
- 3/4 - 1 kg dýně na kostky
- 2 plechovky loupaných rajčat
- rozmarýn, tymián, oregáno
- 2-3 lžičky mořské soli
Postup:
Rozpálíme si olej, osmahneme cibulku, česnek, přidáme dýni na kostky a krátce zarestujeme. Poté přidáme loupaná rajčata, koření a případně trochu vody na podlití. Vše dusíme do změknutí dýně, cca 30 min, záleží jakou máte dýni a jak velké kostky.
Během dušení přidáme vařené fazolky adzuki, čím déle fazolky budou se směsí v hrnci, tím více vstřebají vůně a chuť ostatních ingrediencí. :)
Dýně by měla být měkká, někdy se i úplně rozvaří, čímž získáte krásnou konzistenci omáčky. Dle chuti dosolte, případně dochuťte čerstvě mletým pepřem, oregánem a česnekem.
Podávat můžeme jen tak nebo s chlebem, polentou, jáhlovými knedlíky či těstovinami.
A teď už nezbývá než popřát dobrou chuť.
Pomazánky z TOFU
Z jakéhokoliv tofu se dají vykouzlit vynikající pomazánky, stačí mixér a Vaše fantazie J
Například:
1) Suroviny: cibulka, tofu, trochu zeleninového vývaru, sójová omáčka Shoyu, olivový olej, kapary
2) Suroviny: tofu, česnek, čerstvé bylinky (pažitka, petržel, …), posekané ořechy nebo jakákoliv semínka a mořská sůl
3) Suroviny: tofu, sušená rajčata, oregano, případně špetka mořské soli
* Pro zjemnění lze přidat trochu pomazánkového másla nebo čerstvého sýra
TOFU na grilu
Na namočené špejle (jehlice) napichujeme střídavě cherry rajčátka a tofu. Tofu i rajčátka předtím marinujeme v olivovém oleji s oreganem, chilli papričkou a sójovou omáčkou Shoyu.
Špízky můžete vyzkoušet s jakoukoliv jinou zeleninou.