Zdravý život - Kvalita místo kvantity


Recepty

Jáhlové koule

 

Ingredience:

  • jáhly (500 g)
  • rozinky (150-200g) nebo jiné sušené ovoce
  • ovesné mléko sušené (100g)
  • sirup – pšeničný, špaldový, rýžový , jablečný koncentrát či klasický med (dle chuti)
  • strouhaný kokos (200g)

Postup:

Opláchnuté jáhly dáme vařit spolu se špetkou soli a rozinkami (bio rozinky se  nemusí proplachovat, nejsou sířené). Rozinky pustí přirozenou sladivost, kterou „ochutí“ i jáhly. Do vychládlé směsi vsypeme asi 100g sušeného ovesného mléka, 200g strouhaného kokosu,  sirup, med či jablečný koncentrát na doslazení. 

Dle potřeby přidáme trochu vody, aby vzniklo  těsto tuhé a vláčné konzistence. Tvarujeme dle fantazie různě velké koule nebo tvoříme tvořítkem včelí úly, obalujeme opět v kokosu. Dle vlastní chuti můžeme do koulí předat mleté ořechy, mandle, nastrouhanou čokoládu  případně lžíci rumu. Přestože  koule nemají klasický cukr, jsou velice chutné a sladké. Bez tuku, cholesterolu, vhodné jak pro diabetiky tak i pro bezlepkáře

.

Proso je vedle pšenice a ječmene jednou z nejstarších plodin. Slované jej konzumovali v podobě kaší, placek, polévek a chlebů. Po odstranění  obilné slupky prosa vznikají jáhly, které jsou lehce stravitelné, výživné, velmi chutné a bezlepkové. Svou nutriční hodnotou se vyrovnají ovesným vločkám. Obsah minerálních látek a vitamínů v semenech prosa je vyšší než u pšenice, kukuřice i rýže. Výjimečné jsou především pro obsah železa a vitamíny.

 

Kotlík z fazolek adzuki

Ingredience:
- 3 cibule nakrájené na půlměsíčky
- 5 stroužků česneku najemno nebo prolisujeme
- 200 g fazolek adzuki (vařených)
- olivový olej
- 3/4 - 1 kg dýně na kostky
- 2 plechovky loupaných rajčat
- rozmarýn, tymián, oregáno
- 2-3 lžičky mořské soli

Postup:
Rozpálíme si olej, osmahneme cibulku, česnek, přidáme dýni na kostky a krátce zarestujeme. Poté přidáme loupaná rajčata, koření a případně trochu vody na podlití. Vše dusíme do změknutí dýně, cca 30 min, záleží jakou máte dýni a jak velké kostky.


Během dušení přidáme vařené fazolky adzuki, čím déle fazolky budou se směsí v hrnci, tím více vstřebají vůně a chuť ostatních ingrediencí. :)
Dýně by měla být měkká, někdy se i úplně rozvaří, čímž získáte krásnou konzistenci omáčky. Dle chuti dosolte, případně dochuťte čerstvě mletým pepřem, oregánem a česnekem.
Podávat můžeme jen tak nebo s chlebem, polentou, jáhlovými knedlíky či těstovinami.

A teď už nezbývá než popřát dobrou chuť.


 

 
 

Pomazánky z TOFU

    Z jakéhokoliv tofu se dají vykouzlit vynikající pomazánky, stačí mixér a Vaše fantazie J

 

Například:

1)         Suroviny: cibulka, tofu, trochu zeleninového vývaru, sójová omáčka Shoyu, olivový olej, kapary

2)         Suroviny: tofu, česnek, čerstvé bylinky (pažitka, petržel, …), posekané ořechy nebo jakákoliv semínka a mořská sůl

            3)         Suroviny: tofu, sušená rajčata, oregano, případně špetka mořské soli

   

* Pro zjemnění lze přidat trochu pomazánkového másla nebo čerstvého sýra

 

TOFU na grilu

Na namočené špejle (jehlice) napichujeme střídavě cherry rajčátka a tofu. Tofu i rajčátka předtím marinujeme v olivovém oleji s oreganem, chilli papričkou a sójovou omáčkou Shoyu.

Špízky můžete vyzkoušet s jakoukoliv jinou zeleninou.

 


Tvorba www stránek zdarma Webnode